Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Klausovo Pyrrhovo vítězství v boji o Lisabonskou smlouvu.

Pan prezident Klaus odmítal Lisabonskou smlouvu (dále LS ) podepsat protože ta omezuje suverenitu České republiky (dále ČR) v rámci Evropské unie (dále EU) a také zhoršuje váhu našeho hlasu v EU.

Jako konkrétní příklad negativního vlivu LS bylo uvedeno, že pokud bude platit (byť i jediný den!) LS, tak odsunutí sudetští němci budou moci otevřít soudní spory o své bývalé majetky na území ČR. Zatím to udělat nemohou, protože podmíkou pro navrácení majetku je, že o majetek se mohou hlásit pouze občané ČR. V okmažiku kdy začne platit LS, a to bude až ji pan Klaus podepíše, napadnou sudetští němci u soudů EU právě tu podmínku o občanství, protože podle základní listiny práv a svobod EU není možné nekomu něco odpírat nebo ho jinak diskriminovat jen kvůli „nesprávnému" občanství či národnosti. Soudy jim tedy budou muset dát za pravdu a nařídí českému státu, aby sudetské němce odškodnil. Ani ne tak za to, že jim zadržoval majetek, ale spíše za to, že je diskriminoval podmínou o občanství a neumožnil jim, aby vedli o majetek normální soudní spor. Odškodění pro všechny sudetské němce bude v řádu miliard Kč a zaplatíme ho z našich daní.

Mimo jiné tomuto vývoji se pan Klaus snažil nepodepsáním LS zabránit. Dosáhl toho, že Fischerova vláda zajistila, aby v budoucnu pro ČR neplatila listina práv a svobod EU. A to je právě to Pyrrhovo vítězství. LS totiž jistě bude platit v původním znění i s odkazem na základní listinu práv a svobod EU až do doby, než všechny země EU potvrdí vyjímku pro ČR. To bude nejspíše až za dva roky při příležitosti rozšíření EU o Chorvatsko. To je dost dlouhá doba na to, aby sudetští němci včas otevřeli své soudní pře. Ty pak budou muset být dokončeny podle znění smluv a zákonů v okamžiku, kdy byl spor zahájen. Není totiž možná retroaktivaita smluv a zákonů.

Suma sumárum, pan Klaus dostal pouze slib, že pro ČR nebude platit základní listina práv a svobod EU až někdy od roku 2011. Odškodnění pro sudetské němce se tím nijak nebrání. (Jen si musí sudetští němci dát pozor, aby nezmeškali termíny.)
K omezení politické suverenity ČR v rámci EU a ke zmenšení váhy našeho hlasu v EU dojde tak jako tak. Listina práv a svobod EU na to nemá žádný vliv. Je docela možné, že samotná ČR bude za dva roky žádat EU, aby vzala svůj slib s vyjímkou pro ČR zpět. To, že listina pro nás nebude platit, může být pro někoho nevýhodné (například pro odboráře, pro nezaměstnané atd.), protože pak by se nemohli dožadovat u evropských soudů, aby byly v ČR dodržévány běžné sociální standardy platné v EU. Pokud budou mít v tu dobu v parlamentu převahu sociálně smýšlející strany, budou pravděpodobně žádat, aby základní listina práv a svobod EU pro ČR platila.

Ještě jedno takovéto vítězství nad EU a ztratíme tím u bruselských byrokratů jakýkoli respekt. Teda pokud jsme kdy nějaký měli.

Vilém Mikula


Autor: Vilém Mikula | pátek 30.10.2009 22:30 | karma článku: 13,74 | přečteno: 963x
  • Další články autora

Vilém Mikula

Výzva politikům ČR - Konkrétní pomoc pro Ukrajinu.

Jsem Slovan a velice mě trápí, že je na slovanské Ukrajině zuří válka. Nemohu vyřešit kdo za válku může, kdo jí rozpoutal a kdo jí podporuje a přiživuje. Vím jenom, že ta válka nejvíce postihla obyčejné lidi, takové jako jsem já.

22.8.2014 v 22:47 | Karma: 9,46 | Přečteno: 599x | Diskuse| Politika

Vilém Mikula

Máme šanci se vyhrabat z korupčního bahna.

Se zájmem sleduji politické dění v ČR. Pan Nečas odstoupil a rozbíhá se vyjednávání o budoucím osudu příštího premiéra, vlády a také také lidu ČR.. Pokud se většina v PSP neshodne na nové vládě může to vyvolat předčasné volby, což podle mě není nejlepší řešení. Problém ekonomické krize to nevyřeší, spíše jí to prodlouží.

20.6.2013 v 20:01 | Karma: 9,18 | Přečteno: 715x | Diskuse| Ekonomika

Vilém Mikula

Chybí tu zpětná vazba.

Každý z nás zná ze svého okolí nějakou tu krachující firmu nebo podnik. Pro bývalé zaměstnance takové firmy či podniku to znamená potíže a ne každý se s tím dokáže vypořádat. Mnoho z nich má potom existenční potíže a nezaměstnanost roste. Je zvláštní, že ačkoli znám z novin několik stovek krachujících firem nemohu si vzpomenout, že by kterýkoli jejich manažer odešel s žebráckou holí. Poslední příklad jsou ČSA.

18.3.2013 v 20:13 | Karma: 12,93 | Přečteno: 405x | Diskuse| Ekonomika

Vilém Mikula

Co se stalo s miliardami Kč pro důchodce?

Čtu teď v novinách samé negativní zprávy. Populace stárne, důchodců přibývá, inflace stoupá, státní rozpočet zvětšuje dluh, celkové daňové zatížení narůstá atd. Kam oko pohlédne všude místo světlých zítřků bují jen svrab bída a neštovice. Už ani ti politici nemají z čeho brát. V rozpočtu už jsou prakticky jen mandatorní výdaje, skoro vše ostatní už je rozebrané...

15.3.2013 v 23:00 | Karma: 32,65 | Přečteno: 1558x | Diskuse| Ekonomika

Vilém Mikula

Že by se konečně ledy pohnuly?

Dnes mě zaujal článek na webu časopisu týden: http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/politika/senatori-se-ptaji-zda-necas-nespachal-trestny-cin_264061.html. Senátoři se ptají (no konečně) stejně jako já před měsícem: http://mikula.blog.idnes.cz/c/316643/Muze-Ustavni-soud-zrusit-rozhodnuti-premiera.html.

14.3.2013 v 17:14 | Karma: 18,06 | Přečteno: 626x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Polská romantika na palubě letadla. Pilot požádal letušku o ruku

24. dubna 2024  18:17

O pořádnou dávku romantiky se postaral polský pilot, který požádal o ruku svou přítelkyni letušku...

Desítky miliard dolarů pro Ukrajinu a zákaz TikToku. Biden to podepsal

24. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  17:46

Aktualizujeme Ve středu podepsal americký prezident Joe Biden po několikaměsíčním schvalování v Kongresu zákon...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval blízkým spolužačky

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 17:22

Policisté v úterý zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při...

Izrael pokročil v přípravě akce v Rafáhu, civilisty ochrání, uvedl mluvčí vlády

24. dubna 2024  16:55

Izrael pokročil v přípravách pozemní operace namířené proti palestinskému hnutí Hamás v Rafáhu na...

  • Počet článků 83
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1322x
Zajímám se obecně o přírodní vědy, historii, ekonomii, sociologii a politologii.

Seznam rubrik