Klady a zápory volebních slibů ODS.

17. 03. 2010 20:35:30
Zkrácenou verzi volebních slibů ODS si můžete přečíst zde: http://zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?v=064&r=tema_dnesa&idc=1352328

Klady: Obecně je hezké, že ODS deklaruje snahu o vyrovnaný státní rozpočet a snižování nezaměstnanosti. Líbí se mi, že ODS chce snížit nemandatorní výdaje všech ministerstev o 5%. Podle mého názoru nejde říci, které výdaje jsou důležitější a proto potřebují vyjímku, protekci nebo zvýhodnění. Spávné je tedy, aby se poměrně zkrátily všechny nemandatorní výdaje. Prostě úředníci dostanou k přerozdělování méně peněz. Podle mě se tím i sníží možnost k rozkrádání státních peněz. Předpokládám, že z malé hromádký se odkrádá obtížněji než z velké. Také snaha o nezvyšování daní je chvályhodná.

Velmi se mi líbí tento nápad: "Těm, kdo na vládě nebo ve Sněmovně hlasovali pro zákon, který schodek navyšuje, by se zkrátily odměny." K tomu mohu jen dodat: Kéž by si to poslanci odhlasovali. Ale dost o tom pochybuji. Poslanci si na sebe docela určitě neupletou pořádný karabáč, ale v nejlepším případě jen atrapu brka na šimrání.

Zápory: ODS se zaměřuje na finanční restrikce zaměřené především proti středním vrstvám obyvatelstva takzvané střední třídě. A naopak daňově zvýhodňuje lidi s příjmy v desítkách miliónů. Viz současná daňová regrese nikoli rovná daň. Připomínám, že pokud se do povinných odvodů státu počítá i povinné sociální, zdravotní a důchodové pojištění, pak kvůli platebním limitům v pojištění nakonec ti s největšími příjmy odvedou státu v procentech méně než střední vrstvy obyvatelstva. Je škoda, že si to většina drobných podnikatelů a živnostníků neuvědomuje a chce i nadále ODS volit. Proto by výše uvedený nápad měl být rozšířen o: "Těm, kdo na vládě nebo ve Sněmovně hlasovali pro zákon, který zvýhodňuje skupinu firem nebo občanů a sníží tím možné příjmy státního rozpočtu, by se zkrátily odměny." Vím, že je to nereálné, to poslanci s naprostou jistotou neodhlasují. Ale teď jsem pobavil sám sebe. Napadla mě tato formulace: "Těm, kdo na vládě nebo ve Sněmovně hlasovali pro zákon, který umožní rozkradení peněz daňových poplatníků, by se zastavily mzdy, benefity a odměny až do doby, kdy bude zákon napraven a ukradené peníze vráceny. HaHaHa je to hořký smích.

Nelíbí se mi, že ODS chce zhoršit již tak dost obtížné postavení zaměstnanců. Například. Pokud šikanovaný zaměstnanec podá "dobrovolnou" výpověď bude navíc potrestán tím, že mu stát omezí podporu v nezaměstnansti.

ODS nedává záruku, že nezavede další a další poplatky, které sice přímo nevýší daně, ale přesto zatíží rozpočet voličů. Příklad. Stát financuje z našich daní školství, zdravotnictví, dopravu, poštu, Českou televizi, státní správu, policii atd. V těchto oblastech politici zavádějí nové poplatky nebo stávající poplatky zvyšují nebo omezují kvalitu poskytovaných sllužeb, ale daně nám politici přitom nesnižují. Tedy za více peněz, které připlácíme, máme méně a navíc horší muziky.

A nakonec největší zápor: Slibům ODS se stejně nedá věřit. Politiici ODS už nám dokázali, že prosazují často i protiklad svých vlastních volebních slibů. Příklad. Slibovali rovnou daň 15% a fakticky zavedli regresivní daň cca 21% a obelhali tak hlavně voliče střední třídy. Pro ně zůstala daň prakticky stejná a i jim se zvedly poplatky například ve zdravotnictvi. Jejich výdaje se celkově zvýšily a kvalita služby například policie se snížila, tím že policie omezila přítomnost u dopravních nehod a sportovních akcích. Teď se například chystají politici zdražit dálniční poplatky a zavést ekologické daně z energií a nechystají se přitom snížit stávající daně a poplatky. O tom všem se ODS vůbec nezmiňuje, takže nemají "zakázáno" od voličů to udělat.

Pro to vše určitě nebudu ODS volit. I když některé sliby jsou pěkné. Přál bych si, aby se voliči zbavili ODS, ČSSD a TOP09. Ti pravicoví mohou například volit SSO, ti středoví Suverenitu, ti levicoví ČSNS. Nevěřím, že politici TOP09, ODS a ČSSD, kteří společně devastují tento stát, mohou a chtějí napravit to, co způsobili. Nejvíce si pomůžeme, když jim již nedovolíme, aby mohli náš stát i nadále devastovat.

Vilém Mikula

Autor: Vilém Mikula | středa 17.3.2010 20:35 | karma článku: 16.11 | přečteno: 1521x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 59 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 10.81 | Přečteno: 287 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.60 | Přečteno: 227 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.41 | Přečteno: 638 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse
Počet článků 83 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1322
Zajímám se obecně o přírodní vědy, historii, ekonomii, sociologii a politologii. TOPlist Locations of visitors to this page

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...