Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak zastavit zadlužování státu?

Už dlouho zde kritizuji špatné hospodaření našich parlamentních politiků. Špatně hospodaří všichni, ať už jsou z ODS, ČSSD, TOP09, Zelení, KDUČSL či KSČM. Opozice místo, aby vládnoucí strany hlídala a dohlížela za co se neoprávněněně  utrácejí miliardy Kč, se raději o státní zdroje peněz s vládnoucími stranami podělí. Viz konkrétní případ "legálního daru" 60 miliard Kč ČEZu společnými silami ODS a ČSSD a zpětný příspěvek ČEZu politickým stranám.   Parlamentní politici jsou s tím spokojeni, byti jsou jen plátci daní, kterým to ale také zdá se nevadí. Čtenáři mi v diskusi často namítají, že ta moje "hraběcí" kritika není k ničemu pokud nevím sám jak zadlužení řešit. Dnes jsem našel tento článek ve kterém autor navrhuje jak zadlužení řešit.  http://www.blisty.cz/2010/3/19/art51677.html

S výše uvedeným článkem z 90% souhlasím. Inspiroval mě k napsání mé vlastní představy jak zastavit zadlužování státu. Jsem si vědom, že mnoho zastánců současného stavu se mnou nebude souhlasit a dají mi to najevo, zejména proto, že to co navrhuji jim zruší jejich současné výhody na úkor ostatních. Plně souhlasím s výrokem Tomáše Bati: „Příčinou krize je morální bída." To znamená, že mravní bída parlamentních politiků je příčina, hospodářský úpadek státu je následek. Odstraňme ve volbách z parlamentu stávající politiky tím, že jim nedáme hlasy a zákonitě musí nastat hospodářské oživení. Předpokládám totiž, že oživení nemohu a nechtějí udělat ti, kteří způsobili náše zbídačení. Levicoví voliči se bojí, že bude vládnout ODS a proto volí ČSSD jako menší zlo. Pravicoví voliči to mají naopak. Bohužel si zatím neuvědomují, že politici ODS a ČSSD v předražených miliardových zakázkách se vždycky mezi sebou dohodnou. Viz předražené dálnice, obrněné transportéry atd. Postačí, aby se zarazily podobné předražené státní zakázky a stát na výdajích uspoří desitky miliar ročně. Chce to jen dát šanci malým stranám jako jsou SSO, Suverenita či ČSNS.

Naši parlamentní politici a čtenáři, kteří je podporují, neustále opakují, že je nutné snížit takzvané mandatorní výdaje státu, to znamené platby, které plynou voličům z povinného zdravotního a sociálního pojištění a z důchodového pojištěni. Na to ale nemají žádné právo! Podpory v nezměstnanosti a mateřskou, nemocenskou  a důchody jsme si předplatili a máme plné právo je čerpat pokud se dostaneme do potíží. Naopak mateřskou bych osobně zvýšil, kdyby to záleželo na mě. Také bych zavedl státní zaměstnání zvané "matka  či otec vychovávající maximálně 5 dětí." Mohlo by to mít tyto dopady. Stát stejně  matkám či otcům s nízkými příjmy nějaký druh podpory vyplácí. Takhle by se z toho stala legální mzda, byť minimální. Její výše by navíc mohla záviset na tom jaké mají děti výsledky ve škole. Matky a otcové dnes evidovaní jako nezaměstnaní by se stali státními zaměstnaci a celkově by to snížilo nezaměstnanost.  Evropská civilizace dnes vymírá, protože se nerodí dost dětí a ty se nerodí, protože vychovat dítě je pro rodiče často finančně nemožné. Politici evropských států mylně předpokládají, že biologické potřeby občanů se rozmnožovat převládnou nad pohodlností potenciálních rodičů. Opak je pravdou. Vychovávat děti je drahé a mnoho lidí se nechce takto obětovat.  Pokud to Evropané nebudou řešit nahradí nás časem v Evropě jiné civilizační skupiny a to celkem bez boje, prostě nás přečíslí a pak si většinově odhlasují zákony jaké budou potřebovat.

Nesnižovat mandatorní výdaje, škrtat poměrně všechny ostatní státní výdaje.

Takže mandatorní výdaje nesnižovat. Již takhle jsou velice nízké. Snižovat by se měly plošně všechny ostatní výdaje. žádné by neměly být zvýhodněny. Ubrat na všem stejné procento a to tak dlouho, až budou příjmy a výdaje v rovnováze. Politici by měli jít příkladem a měli by si ubrat jako první.

Zvyšovat příjmy státu zavedením skutečně rovných daní a odstraněním daňových výhod.

Naši pravicoví politici a čtenáři, kteří je podporují, neustále opakují, že progresivní zdanění samo o sobě rozpočet státu nezachrání.  Mají sice pravdu, peníze státu odvádí hlavně střední třída. Ale současné regresivní zdanění lidí s nejvyššími příjmy je výsměchem středním vrstvám. Proč by měl človek s příjmy 1 mil. Kč měsičně v procentech na daních platit méně než člověk s příjmy 20 000 Kč? Pokud namítáte, že lidé s velkými příjmy odvádí na daních tak jako tak více než lidé ze střední vrstvy, poměřováno abslutní částkou odevzdanou státu, pak navrhněte výši absolutní daně, která bude pro všechny stejná bez ohledu na výši příjmů. Jsme přece všichni stejní, máme stejné žaludky a stejně čerpáme i státní služby, nebo ne?  Bude ta daň 5000Kč nebo 10000Kč měsíčně? Cítíte jak je to nespravedlivé? Spravedlivý kompromis je stejná daň pro všechny, bez stropů pro lidi s vysokými příjmy. Tlustého kombinace 15% rovné daně a 4000 Kč negativní daně pro všechny bez rozdílu příjmů mi připadá jako nejméně nespravedlivý kompromis.

Naši levicoví politici a čtenáři, kteří je podporují, neustále opakují, že je nutné některé občany a některé firmy zvýhodňovat na úkor těch ostatních. Šrotovné nebo daňové prázdniny je typický příklad. Vyjímky tohoto typu stojí státní pokladnu miliardy Kč ročně. Také bych zdanil používání podnikových aut, bytů a jiných benefitů k soukromým účelům manažerů. Jistě, je těžké najít hranici a hlavně ji kontrolovat, kdy je auto používáno služebně a kdy soukromě. Proto by se měla zavést paušální daň na všechny auta, byty a benefity manažerů. Proč by měl být občan trestán placením HDP z auta, když ho používá stejně soukromě jako manažer? Proč si občan musí koupit auto jen z již zdaněných peněz a manažer si ho koupí z nezdaněných peněz, když ho používají oba k soukromým účelům? Tady státu utíkají miliardy.

Žádný výše uvedený návrh sám o sobě rozpočet státu nespasí. To ale není důvod, aby se nezavedl. Každá ušetřená nebo vybraná miliarda se skládá z ušetřených a vybraných miliónů.

Vilem Mikula

 

Autor: Vilém Mikula | pátek 19.3.2010 23:00 | karma článku: 11,80 | přečteno: 1184x
  • Další články autora

Vilém Mikula

Výzva politikům ČR - Konkrétní pomoc pro Ukrajinu.

Jsem Slovan a velice mě trápí, že je na slovanské Ukrajině zuří válka. Nemohu vyřešit kdo za válku může, kdo jí rozpoutal a kdo jí podporuje a přiživuje. Vím jenom, že ta válka nejvíce postihla obyčejné lidi, takové jako jsem já.

22.8.2014 v 22:47 | Karma: 9,46 | Přečteno: 599x | Diskuse| Politika

Vilém Mikula

Máme šanci se vyhrabat z korupčního bahna.

Se zájmem sleduji politické dění v ČR. Pan Nečas odstoupil a rozbíhá se vyjednávání o budoucím osudu příštího premiéra, vlády a také také lidu ČR.. Pokud se většina v PSP neshodne na nové vládě může to vyvolat předčasné volby, což podle mě není nejlepší řešení. Problém ekonomické krize to nevyřeší, spíše jí to prodlouží.

20.6.2013 v 20:01 | Karma: 9,18 | Přečteno: 715x | Diskuse| Ekonomika

Vilém Mikula

Chybí tu zpětná vazba.

Každý z nás zná ze svého okolí nějakou tu krachující firmu nebo podnik. Pro bývalé zaměstnance takové firmy či podniku to znamená potíže a ne každý se s tím dokáže vypořádat. Mnoho z nich má potom existenční potíže a nezaměstnanost roste. Je zvláštní, že ačkoli znám z novin několik stovek krachujících firem nemohu si vzpomenout, že by kterýkoli jejich manažer odešel s žebráckou holí. Poslední příklad jsou ČSA.

18.3.2013 v 20:13 | Karma: 12,93 | Přečteno: 405x | Diskuse| Ekonomika

Vilém Mikula

Co se stalo s miliardami Kč pro důchodce?

Čtu teď v novinách samé negativní zprávy. Populace stárne, důchodců přibývá, inflace stoupá, státní rozpočet zvětšuje dluh, celkové daňové zatížení narůstá atd. Kam oko pohlédne všude místo světlých zítřků bují jen svrab bída a neštovice. Už ani ti politici nemají z čeho brát. V rozpočtu už jsou prakticky jen mandatorní výdaje, skoro vše ostatní už je rozebrané...

15.3.2013 v 23:00 | Karma: 32,65 | Přečteno: 1558x | Diskuse| Ekonomika

Vilém Mikula

Že by se konečně ledy pohnuly?

Dnes mě zaujal článek na webu časopisu týden: http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/politika/senatori-se-ptaji-zda-necas-nespachal-trestny-cin_264061.html. Senátoři se ptají (no konečně) stejně jako já před měsícem: http://mikula.blog.idnes.cz/c/316643/Muze-Ustavni-soud-zrusit-rozhodnuti-premiera.html.

14.3.2013 v 17:14 | Karma: 18,06 | Přečteno: 626x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

V kontejneru vzplála stará elektrobaterie, patrně kvůli technické závadě

26. dubna 2024  12:45

Zřejmě závada na staré elektrobaterii způsobila páteční požár kontejneru na skladování...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 83
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1322x
Zajímám se obecně o přírodní vědy, historii, ekonomii, sociologii a politologii.

Seznam rubrik