Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Opencard a registrační pokladny. Aneb jde to i jinak.

Ačkoli žiji již několik let v Marylandu pravidelně si na webu pročítám co je u nás nového. Z internetu vím jak bylo svého času nepopuární zavádění povinných registračních pokladen a jak pražané kritizovali opencard a zrušení papírových tramvajenek.

Naši zákonodárci rezignovali na možnost, že se dá ekonomika řídit i jinak než nařizováním a zakazováním. Pro ně je mnohem snazší něco přikázat nebo zrušit než vymyslet elegantní "tržní" řešení.

Před pár dny jsem si v místních novinách přečetl příklad onoho elegantního řešení. Také v Marylandu má lokální vláda problém s vybíráním daní - obdoby DPH. Také zde existuje šedá a tudíž nezdaněná ekonomika. Zavedli proto v Marylandu povinné registrační pokladny? Naštvali tím tisíce drobných podikatelů a donutili je povinně utrácet hromadu peněz za ty pokladny? Ne! Zavedli loterii účtenek. Každý týden bude probíhat elektronické losování účtenek a budou zveřejňovány účtenky s výhrou od 100$ do 500$. Každý zákazník si může své účtenky zkontrolovat a pokud vyhraje může si výhru na radnici hned vyzvednout. V článku není uvedeno proč se loterie účtenek zavádí, ale i průměrnému občanovi bude brzo jasné, že pokud si koupí něco bez účtenky tak se tím dobrovolně vzdává šance na výhru. Asi bude tedy účtenku vyžadovat a pokud ji nedostane půjde nakoupit jinam. Prodejce si bude muset sám vyhodnotit jestli je pro něj výhodé nemít registrační pokladnu a málo zákazníků, nebo mít registrační pokladnu a více zákazníků. Protože účtenky budou evidované elektronicky prakticky on line, bude mít místní vláda přehled kolik nových daní jim to vynese a můžou systém případně regulovat výší a četností výhry v loterii. Je jasné, že pokud by pravděpodobnost a velikost výhry byla příliš malá, nikoho by to nepřimělo k tomu, aby požadoval po obchodníkovi účtenku.

Podobné elegantní řešení bylo při zavádění elektronických "tramvajenek" zvaných zde SmarTrip Card. Cestující si ji sice mohl koupit za 5$, ale zároveň měl těch 5$ na kartě k hned dispozici k placení jízdného. (Teoreticky si je mohl v automatu i vybrat nazpět.) Papírové "tramvajenky" jsou i nadále k dispozici, ale protože jsou v průměru na jednu jízdu o 20 centů dražší tak je dnes (cca 3 roky od zavedení) už skoro nikdo nepoužívá. Výhodné jsou jen pro lidi, kteří hodně cestují městským autobusem, asi tak 3 hodiny denně. Takových lidí asi moc není. Protože většina cestujících cestuje denně maximálně 2 hodiny je pro ně SmarTrip Card cenově výhodnější a papírové předplacené průkazky se s lehkým srdcem vzdali.

Takže páni politici, zkuste raději vymýšlet postupy na které lidi ochotně přistoupí (i když jim v důsledku vytáhnou více peněz z kapes), protože budou mít "tržní" motivaci. Zákazováním a nařizováníl voliče akorát popudíte a spoustu prostředků bude muset stát neefetivně vynaložit na vynucení vašich zákazů a nařízení. Čím hloupější je váš zákon tím více stojí daňové poplatníky, aby byl dodržován. Viz povinné poplatky u lékaře a v lékárnách. Uvědomte si to!

Autor: Vilém Mikula | středa 9.2.2011 22:59 | karma článku: 14,41 | přečteno: 1044x
  • Další články autora

Vilém Mikula

Výzva politikům ČR - Konkrétní pomoc pro Ukrajinu.

Jsem Slovan a velice mě trápí, že je na slovanské Ukrajině zuří válka. Nemohu vyřešit kdo za válku může, kdo jí rozpoutal a kdo jí podporuje a přiživuje. Vím jenom, že ta válka nejvíce postihla obyčejné lidi, takové jako jsem já.

22.8.2014 v 22:47 | Karma: 9,46 | Přečteno: 599x | Diskuse| Politika

Vilém Mikula

Máme šanci se vyhrabat z korupčního bahna.

Se zájmem sleduji politické dění v ČR. Pan Nečas odstoupil a rozbíhá se vyjednávání o budoucím osudu příštího premiéra, vlády a také také lidu ČR.. Pokud se většina v PSP neshodne na nové vládě může to vyvolat předčasné volby, což podle mě není nejlepší řešení. Problém ekonomické krize to nevyřeší, spíše jí to prodlouží.

20.6.2013 v 20:01 | Karma: 9,18 | Přečteno: 715x | Diskuse| Ekonomika

Vilém Mikula

Chybí tu zpětná vazba.

Každý z nás zná ze svého okolí nějakou tu krachující firmu nebo podnik. Pro bývalé zaměstnance takové firmy či podniku to znamená potíže a ne každý se s tím dokáže vypořádat. Mnoho z nich má potom existenční potíže a nezaměstnanost roste. Je zvláštní, že ačkoli znám z novin několik stovek krachujících firem nemohu si vzpomenout, že by kterýkoli jejich manažer odešel s žebráckou holí. Poslední příklad jsou ČSA.

18.3.2013 v 20:13 | Karma: 12,93 | Přečteno: 405x | Diskuse| Ekonomika

Vilém Mikula

Co se stalo s miliardami Kč pro důchodce?

Čtu teď v novinách samé negativní zprávy. Populace stárne, důchodců přibývá, inflace stoupá, státní rozpočet zvětšuje dluh, celkové daňové zatížení narůstá atd. Kam oko pohlédne všude místo světlých zítřků bují jen svrab bída a neštovice. Už ani ti politici nemají z čeho brát. V rozpočtu už jsou prakticky jen mandatorní výdaje, skoro vše ostatní už je rozebrané...

15.3.2013 v 23:00 | Karma: 32,65 | Přečteno: 1558x | Diskuse| Ekonomika

Vilém Mikula

Že by se konečně ledy pohnuly?

Dnes mě zaujal článek na webu časopisu týden: http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/politika/senatori-se-ptaji-zda-necas-nespachal-trestny-cin_264061.html. Senátoři se ptají (no konečně) stejně jako já před měsícem: http://mikula.blog.idnes.cz/c/316643/Muze-Ustavni-soud-zrusit-rozhodnuti-premiera.html.

14.3.2013 v 17:14 | Karma: 18,06 | Přečteno: 626x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 83
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1322x
Zajímám se obecně o přírodní vědy, historii, ekonomii, sociologii a politologii.

Seznam rubrik