Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chcete být znovuzvolen-a? Zastavte církevní restituce!

Paní poslankyně, pane poslanče. Už brzy po Vás budou chtít, abyste odsouhlasil-a zákon o takzvaných církevních restitucích. Jako důvod se na podporu tohoto zákona nejčastěji uvádí tato tvrzení:

A)    Co bylo ukradeno  musí být vráceno.

To je správný názor pokud je jasné kdo komu co a kdy ukradl. V tomto případě je sporné kdo byl vlastně legální původní majitel majetku. Byl to stát, církve, církevní instituce nebo společnosti církví ovládané? Jedině soud může rozhodnout zda se jednalo o krádež a komu připadá náhrada a v jaké výši. Vy k tomu pravomoc nemáte. Církve by měli u soudu prokázat kdo je okradl, co jim ukradl a kdy a jedině po něm by měli žádat odškodnění. Je nemorální žádat náhradu škody po občanech, kteří církvi nic neukradli ani z takzvané krádeže neměli prospěch a navíc v době takzvané krádeže ani nežili.

B)    Dojde k odblokování majetku s kterým obce nemohou nakládat.

K odblokování majetku může dojít i jiným způsobem. Například poslanci mohou schválit zákon o odblokování tohoto majetku. K tomu pravomoc máte. To, že obce nemohou s majetkem nakládat je možná malá škoda, ale mnohem větší škoda obcím vznikne pokud jim tento sporný majetek, který spravují, bude bez náhrady odebrán.

C)    Stát dlouhodobě ušetří, tím že dojde k odluce církví od státu a stát přestane církve dotovat.

To je naprosto nesmyslný argument. Vynechme teď zdvojené financování církve státem. (Podle návrhu restitučního zákona budou církve dostávat několik desítek let restituce i státní podporu současně.) Český stát ročně přispívá na provoz církvím 1.42 miliard Kč. Vy se podle návrhu zákona chystáte darovat církvím (ne ze svého, ale ze státního) 75 miliard Kč v nemovitostech a 59 miliard Kč v hotovosti tedy celkem nejméně 134 miliard Kč. Tím  církvím darujete i budoucí výnosy z nejméně 134 miliard Kč, které stát nebude v budoucnu z darovaného majetku inkasovat. I nejmizernější státní správce majetku snadno a s minimem rizika dokáže zajistit roční výnos, který nabízejí dlouhodobé státní dluhopisy s výnosem v rozmezí 3.85 % až 4.6 % . No ale řekněme, že státní správce je je skutečně velmi neschopný a reálný výnos z majetku 134 miliard je jen 3% tedy cca 4 miliardy Kč. Stát tedy nevyplatí církvím (a tím ušetří) 1.42 miliard Kč ročně a současně stát nedostane nejméně 4 miliardy Kč ročně z darovaného majetku. Celkově tím stát ročně prodělá nejméně 2.58 miliard Kč ve prospěch církví.

D)    Stát je špatný hospodář a proto se musí zbavit majetku.

To je naprosto nepochopitelný argument. Pokud hospodařím tak, že mám malý zisk, mám svůj majetek předat lepšímu správci a nemít vůbec žádný zisk? Lepší by bylo, aby stát majetek církvím tržně pronajal a tím by se na zisku z majetku s církvemi podílel.

 Já, Vilém Mikula nesouhlasím, aby bylo církvím vypláceno z mých daní a z daní ostatních plátců daně odškodné za takzvaný církevní majetek. Nesouhlasím, abyste nevratně zadlužili mě, mé spoluobčany a dokonce i naše ještě nenarozené potomky na mnoho desítek let ve prospěch církví.

Paní poslankyně, pane poslanče, opravdu je zákon o církevních restitucích v souladu se zájmy Vašich voličů i s Vaším svědomím? Měl-a jste restituční zákon ve Vašem volebním programu? Vy máte pravomoc pro tento špatný zákon nehlasovat. Možná se bojíte, že pokud nebudete podporovat vládní návrhy zákonů, že dojde k předčasným volbám a Vy nebudete znovu zvolen-a. Já se naopak domnívám, že drtivá většina voličů uvítá pokud znemožníte přijetí tohoto zákona. Bude to znamenat, že hájíte jejich zájmy (podle průzkumů s církevními restitucemi nesouhlasí přes 70% voličů) a proto Vám dají svůj hlas i v příštích volbách.

PS: Zeptejte se svých voličů i ostatních poslankyň a poslanců jaký mají na restituční zákon názor. Nerozhodujte se jen podle příkazů Vašeho předsedy.

PPS: Prosím čtenáře, aby informovali o svém názoru na církevní restituce svou poslankyni - svého poslance. Děkuji.

Autor: Vilém Mikula | úterý 24.4.2012 22:14 | karma článku: 28,65 | přečteno: 1103x
  • Další články autora

Vilém Mikula

Výzva politikům ČR - Konkrétní pomoc pro Ukrajinu.

Jsem Slovan a velice mě trápí, že je na slovanské Ukrajině zuří válka. Nemohu vyřešit kdo za válku může, kdo jí rozpoutal a kdo jí podporuje a přiživuje. Vím jenom, že ta válka nejvíce postihla obyčejné lidi, takové jako jsem já.

22.8.2014 v 22:47 | Karma: 9,46 | Přečteno: 599x | Diskuse| Politika

Vilém Mikula

Máme šanci se vyhrabat z korupčního bahna.

Se zájmem sleduji politické dění v ČR. Pan Nečas odstoupil a rozbíhá se vyjednávání o budoucím osudu příštího premiéra, vlády a také také lidu ČR.. Pokud se většina v PSP neshodne na nové vládě může to vyvolat předčasné volby, což podle mě není nejlepší řešení. Problém ekonomické krize to nevyřeší, spíše jí to prodlouží.

20.6.2013 v 20:01 | Karma: 9,18 | Přečteno: 715x | Diskuse| Ekonomika

Vilém Mikula

Chybí tu zpětná vazba.

Každý z nás zná ze svého okolí nějakou tu krachující firmu nebo podnik. Pro bývalé zaměstnance takové firmy či podniku to znamená potíže a ne každý se s tím dokáže vypořádat. Mnoho z nich má potom existenční potíže a nezaměstnanost roste. Je zvláštní, že ačkoli znám z novin několik stovek krachujících firem nemohu si vzpomenout, že by kterýkoli jejich manažer odešel s žebráckou holí. Poslední příklad jsou ČSA.

18.3.2013 v 20:13 | Karma: 12,93 | Přečteno: 405x | Diskuse| Ekonomika

Vilém Mikula

Co se stalo s miliardami Kč pro důchodce?

Čtu teď v novinách samé negativní zprávy. Populace stárne, důchodců přibývá, inflace stoupá, státní rozpočet zvětšuje dluh, celkové daňové zatížení narůstá atd. Kam oko pohlédne všude místo světlých zítřků bují jen svrab bída a neštovice. Už ani ti politici nemají z čeho brát. V rozpočtu už jsou prakticky jen mandatorní výdaje, skoro vše ostatní už je rozebrané...

15.3.2013 v 23:00 | Karma: 32,65 | Přečteno: 1558x | Diskuse| Ekonomika

Vilém Mikula

Že by se konečně ledy pohnuly?

Dnes mě zaujal článek na webu časopisu týden: http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/politika/senatori-se-ptaji-zda-necas-nespachal-trestny-cin_264061.html. Senátoři se ptají (no konečně) stejně jako já před měsícem: http://mikula.blog.idnes.cz/c/316643/Muze-Ustavni-soud-zrusit-rozhodnuti-premiera.html.

14.3.2013 v 17:14 | Karma: 18,06 | Přečteno: 626x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Volby by v březnu podle Medianu vyhrálo ANO. TOP 09 vypadává, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 83
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1322x
Zajímám se obecně o přírodní vědy, historii, ekonomii, sociologii a politologii.

Seznam rubrik