Američtí prezidenti jsou voleni v rozporu s USA ústavou.

24. 08. 2012 20:40:26
We people...Article II, Section 1: No Person except a natural born Citizen, or a Citizen of the United States, at the time of the Adoption of this Constitution, shall be eligible to the Office of President... Volně přeloženo: Žádná osoba s výjimkou rodilého Američana, nebo občana USA, v době přijetí této ústavy, není způsobilá k úřadu prezidenta...

Procházel jsem se v New Carrolltonu v Marylandu před federálním daňovým úřadem a všiml jsem si zvláštního pomníku ve tvaru asi tři metry vysoké pyramidy do jejichž stěn je vytesána ústava USA. Text je celkem dlouhý a jen náhodou můj zrak padl na výše uvedený text. V duchu jsem si ho "matematicky správně" přeložil tak, že prezidentem USA smí být jen občan USA, který žil v době přijetí USA ústavy v roce 1789. To mě udivilo a pomyslel jsme si, že kameník jen udělal chybu v čárkách a že originál textu nemá čárku za slovy United States. Není to ale chyba kameníka. Vytesal čárky stejně jako v originálním textu. (Čárka může být v textu důležitá a může zcela změnit jeho smysl. Znáte tu povídku o poslovi zprávy, která nařizovala jeho popravu, ale změnou jediné čárky se příkaz k popravě změnil na příkaz k jeho povýšení.) To je tak. Podle dnes platného mluvnického pravidla: “Use a comma if the additional information is not part of the main statement = Použij čárku pokud dodatečné informace nejsou součástí hlavního prohlášení" je text ", nebo občana USA," jen dodatečnou a nedůležitou podmínkou, která nemění hlavní smysl prohlášení: "Žádná osoba s vyjímkou rodilého Američana v době přijetí této ústavy, není způsobilá k úřadu prezidenta... " To znamená, že USA prezidenti narození po roce 1789 byli zvoleni v rozporu s ústavou = nesplnili základní podmínku, která jim byla stanovena tak, že musí být občanem USA už od roku 1789. Hehehe.

Za pár dní jsem se jen pro zajímavost zeptal několika kolegů, rodilých a vzdělaných Američanů jaký je správný výklad uvedené podmínky. Souhlasili se mnou, že matematicky se jedná o 5 výroků: A = "Žádná osoba s výjimkou"; B ="rodilého Američana"; C = ", nebo občana USA,"; D = "v době přijetí této ústavy"; E = ", není způsobilá k úřadu prezidenta..." A podle mluvnických pravidel se mají chápat tak jak jsem výše uvedl: A U (B nebo C) U D U E, kde C je jen dodatečná podmínka, která nemění smysl věty A U B U D U E. Ihned ale dodali, že výsledek nedává dobrý smysl a proto je výklad textu obecně překroucen a pokřiven a je vnímán "logicky správně" takto: A U (B nebo C U D) U E což dává lepší smysl. Proto se nikdo nebude mým nesmyslným, ale matematicky správným výkladem seriózně zabývat. Je to jen kuriozita.

Je možné, že mluvnická pravidla byla v roce 1789 jiná než dnes. Je možné, že písař tehdy udělal chybu a nikdo si jí nevšiml. Je ale pravda, že vykládat ústavu má oprávnění jen USA ústavní soud a ten se touto čárkou pokud vím nikdy nezabýval, takže nikdo není dnes legální prezident USA. To by mohlo mít ohromné důsledky pokud by se mocné síly začaly v té čárce rýpat. V každém případě by bylo lepší, aby se problém čárky vyřešil buď úpravou mluvnických pravidel nebo rozhodnutím ústavního soudu.

Autor: Vilém Mikula | pátek 24.8.2012 20:40 | karma článku: 7.53 | přečteno: 1148x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 20.35 | Přečteno: 339 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.10 | Přečteno: 508 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 464 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2305 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 651 | Diskuse
Počet článků 83 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1322
Zajímám se obecně o přírodní vědy, historii, ekonomii, sociologii a politologii. TOPlist Locations of visitors to this page

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...