Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JN

tom-2718281828459

28. 10. 2009 19:42
Laická veřejnost

Celý článek je nepovedený vtip, jaká část z peněz na výzkum jde podle vás na plzeňskou právnickou fakultu? minimum.

Váš nápad vědecké superstar pouze ukazuje jak moc mimo realitu jste, laická veřejnost nedokáže zhodnotit důležitost jednotlivých projektů. Laická veřejnost by dokonce nejraději zrušila celý základní výzkum, protože je nevýdělečný, a za pár let i vysoké technické školy.

0 0
možnosti
PH

petrph

13. 10. 2009 10:15
Jenom pro informaci

Taková vědecká (nebo spíš vynálezecká) superstar už v televizi byla, je to pár týdnů, kdy se představovali vynálezci a majítelé idejí případným investorům. A ti je tam drtili v palbě urážek, opravdu horší než superstar - v popředí dnes již mediálně známý pan Tomio Okamura. Bože chraň, aby něco takového měli podstupovat i vědci při žádostech o granty...

0 0
možnosti
MB

buxus

13. 10. 2009 7:27
Souhlas s připomínkami

1) "Vůbec nechápu jak je možné, aby se lidé s VŠ vzděláním takto chovali."  Já ano, vysokoškolský diplom není poukázka na bezchybný charakter. Lze sice argumentovat tak, že ti co neumí jsou více náchylní k podvádění, než ti co to nepotřebují, ale jinak si myslím, že větší souvislost tady není. 

2) Je zřejmé, že tituly se nejlépe kupují v oborech, kde se neschopnost dotyčného snáze utají. Pokud s titulem JUDr. někdo zaleze do politiky či státní správy, je těžké jeho neschopnost odhalit. Spoustu věcí může okecat. Naopak jako chemik si nedovedu představit, abych nastoupil jako vysokoškolský odborník třeba do laboratoře a neměl ani páru oč jde.

0 0
možnosti
RP

radim36

13. 10. 2009 16:38
Re: Souhlas s připomínkami

Nejde o utajení neschopnosti. Jde o to, že na místa ve státní správě i jinde ve větších firmách jsou požadavky na místa přísně formální, aby je někdo mohl zastávat, musí mít titul. Nikdo už nekontroluje jeho skutečné znalosti a podvod nikdo nepozná, protože na takových místech odbornost danou tím titulem ve skutečnosti nepotřebuje.

0 0
možnosti
ZK

SID09

13. 10. 2009 7:02
Do značné míry

Do značné míry máte pravdu. Peníze na školství i výzkum jsou. Bohužel jsou na nesprávných místech. Nevřil jsem vlastním očím, když jsem v několika případech viděl na co všechno se peníze z rozpročtu na tyto kapitoly vyhazují. Ano - vyhazují. Prostě někdo má zbytečně moc ( a berete jen jako osobní byznis ) a mnozí jiní ( kteří skutečně dokáží peníze využít účelně ) ne.

0 0
možnosti
MB

buxus

13. 10. 2009 7:33
Re: Do značné míry

Měl jsem ty samé zkušenosti. S přidělováním peněz byl vždy problém. Když se udělovaly granty v nějakém úzkém oboru, kde se každý s každým znal a kde spolu někteří kamarádili a někteří by se nejradši podřízli, výsledky podle toho vypadaly. Když se naopak rozhodovalo v nějaké "vědecké radě" o širším záběru, hlasoval třeba lékař o grantu v oblasti gumárenských technologií a biolog posuzoval grantový projekt na modernizaci kolejových vozidel.

0 0
možnosti
  • Počet článků 83
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1322x
Zajímám se obecně o přírodní vědy, historii, ekonomii, sociologii a politologii.

Seznam rubrik