Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

petrph

3. 5. 2012 8:55
to je naivní

ještě jednou se zamyslete nad větou " V zájmu škol bude sledovat a vyhodnocovat úspěšnost svých absolventů na pracovním trhu. Zavede se tím tržní zpětná vazba.."ale prosím, jak dlouhá bude ta zpětná vazba? Řekněme že škola vyhodnotí současnou úspěšnost svých absolventů, provede podle toho úpravy v současné výuce.. A její noví absolventi přijdou na pracovní trh někdy za 3-5 let,než se zapracují v oboru aby se dostali někam na špičku a skutečně byli úspěšní-,dalších 5,10 let.Za tu dobu už budou požadavky na pracovním trhu, v technologiích, vědě i celkově ve společnosti někde úplně jinde, a "zpětná vazba " školy bude mít nulovou funkci...Jinak řečeno, nebude záležet na to co tahle škola "naučila " ty absolventy někdy před 10 lety, bude už záležet jen na nich co se sami od té doby sami museli naučit, sami vymyslet, vybudovat ,získat zkušeností, i třeba v porážkách a kompromisech...

0 0
možnosti

dolep9am

6. 5. 2012 18:19
Re: to je naivní

A co má být? Pokud jde o přírodní vědy, techniku, matematiku, tam se to zase tak rychle nemění a kdo je excelentní dnes, velmi pravděpodobně v těchto oborech bude excelentní i za 10, 15 let. Škola má studenty vybavit dovednostmi, které uplatní při dalším vzdělávání. A to se dá udělat kvalitně i nekvalitně. Stejně tak má škola možnost si vybrat lidi inteligentní u nichž je šance na adaptaci na jakékoliv budoucí podmínky podstatně vyšší, než u lidí s nízkou inteligencí.

Autorův nápad vnímám pozitivně. Dal bych ale přednost absolventské dani, před školným. Přičemž, daň by byla dána procentem z příjmu, ale dejme tomu by byla progresivní (třeba nulová pro podprůměrné příjmy), aby školy neměly zájem produkovat špatné uchazeče. A daň by šla až třeba ke dvěma procentům z příjmu pro příjmy nad pětinásobek průměrné mzdy. A neúspěšné studium bych danil také třeba jedním procentem z příjmů, ale v tomto případě nezávisle na velikosti příjmu a výnos by nešel přímo škole, ale státu. A je vymalováno.

0 0
možnosti

Více takových Kožených!

3. 5. 2012 1:34
V USA je student

po vystudování zatížen několika desítkami tisíc dolarů dluhu s nehezkým úrokem. Většinou se jim nepodaří začít hned splácet a banky jsou nemilosrdné, naskakují penále a další smluvní postíhy, úroky z prodlení a než se milý student na startu života vzpamatuje, je doživotním otrokem dluhu. Na tom samém usilovně "pracuje" pravice i v Česku.

0 0
možnosti

Tomás de Torquemada a jeho tým

2. 5. 2012 21:35
Ty dělnický peníze

ěte si na ihned.cz, myslím, že tam , proč nejsou vysokoškoláci některých oborů uplatnitelní.

navíc žijeme ve zvrácené době, kdy středoškoláci chtějí určovat jak má vypadat maturita. To mě vede k otázce, jak je možné, že maturanti za RU a První republiky mohli prospět a zároveň, umět řecky, latinsky, německy a anglicky a francouzsky ?

Vysokou školu jim nikdo neplatil.

3 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS