Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Opencard a registrační pokladny. Aneb jde to i jinak.

Ačkoli žiji již několik let v Marylandu pravidelně si na webu pročítám co je u nás nového. Z internetu vím jak bylo svého času nepopuární zavádění povinných registračních pokladen a jak pražané kritizovali opencard a zrušení papírových tramvajenek.

Naši zákonodárci rezignovali na možnost, že se dá ekonomika řídit i jinak než nařizováním a zakazováním. Pro ně je mnohem snazší něco přikázat nebo zrušit než vymyslet elegantní "tržní" řešení.

Před pár dny jsem si v místních novinách přečetl příklad onoho elegantního řešení. Také v Marylandu má lokální vláda problém s vybíráním daní - obdoby DPH. Také zde existuje šedá a tudíž nezdaněná ekonomika. Zavedli proto v Marylandu povinné registrační pokladny? Naštvali tím tisíce drobných podikatelů a donutili je povinně utrácet hromadu peněz za ty pokladny? Ne! Zavedli loterii účtenek. Každý týden bude probíhat elektronické losování účtenek a budou zveřejňovány účtenky s výhrou od 100$ do 500$. Každý zákazník si může své účtenky zkontrolovat a pokud vyhraje může si výhru na radnici hned vyzvednout. V článku není uvedeno proč se loterie účtenek zavádí, ale i průměrnému občanovi bude brzo jasné, že pokud si koupí něco bez účtenky tak se tím dobrovolně vzdává šance na výhru. Asi bude tedy účtenku vyžadovat a pokud ji nedostane půjde nakoupit jinam. Prodejce si bude muset sám vyhodnotit jestli je pro něj výhodé nemít registrační pokladnu a málo zákazníků, nebo mít registrační pokladnu a více zákazníků. Protože účtenky budou evidované elektronicky prakticky on line, bude mít místní vláda přehled kolik nových daní jim to vynese a můžou systém případně regulovat výší a četností výhry v loterii. Je jasné, že pokud by pravděpodobnost a velikost výhry byla příliš malá, nikoho by to nepřimělo k tomu, aby požadoval po obchodníkovi účtenku.

Podobné elegantní řešení bylo při zavádění elektronických "tramvajenek" zvaných zde SmarTrip Card. Cestující si ji sice mohl koupit za 5$, ale zároveň měl těch 5$ na kartě k hned dispozici k placení jízdného. (Teoreticky si je mohl v automatu i vybrat nazpět.) Papírové "tramvajenky" jsou i nadále k dispozici, ale protože jsou v průměru na jednu jízdu o 20 centů dražší tak je dnes (cca 3 roky od zavedení) už skoro nikdo nepoužívá. Výhodné jsou jen pro lidi, kteří hodně cestují městským autobusem, asi tak 3 hodiny denně. Takových lidí asi moc není. Protože většina cestujících cestuje denně maximálně 2 hodiny je pro ně SmarTrip Card cenově výhodnější a papírové předplacené průkazky se s lehkým srdcem vzdali.

Takže páni politici, zkuste raději vymýšlet postupy na které lidi ochotně přistoupí (i když jim v důsledku vytáhnou více peněz z kapes), protože budou mít "tržní" motivaci. Zákazováním a nařizováníl voliče akorát popudíte a spoustu prostředků bude muset stát neefetivně vynaložit na vynucení vašich zákazů a nařízení. Čím hloupější je váš zákon tím více stojí daňové poplatníky, aby byl dodržován. Viz povinné poplatky u lékaře a v lékárnách. Uvědomte si to!

Autor: Vilém Mikula | středa 9.2.2011 22:59 | karma článku: 14,41 | přečteno: 1044x
  • Další články autora

Vilém Mikula

Výzva politikům ČR - Konkrétní pomoc pro Ukrajinu.

Jsem Slovan a velice mě trápí, že je na slovanské Ukrajině zuří válka. Nemohu vyřešit kdo za válku může, kdo jí rozpoutal a kdo jí podporuje a přiživuje. Vím jenom, že ta válka nejvíce postihla obyčejné lidi, takové jako jsem já.

22.8.2014 v 22:47 | Karma: 9,46 | Přečteno: 599x | Diskuse| Politika

Vilém Mikula

Máme šanci se vyhrabat z korupčního bahna.

Se zájmem sleduji politické dění v ČR. Pan Nečas odstoupil a rozbíhá se vyjednávání o budoucím osudu příštího premiéra, vlády a také také lidu ČR.. Pokud se většina v PSP neshodne na nové vládě může to vyvolat předčasné volby, což podle mě není nejlepší řešení. Problém ekonomické krize to nevyřeší, spíše jí to prodlouží.

20.6.2013 v 20:01 | Karma: 9,18 | Přečteno: 715x | Diskuse| Ekonomika

Vilém Mikula

Chybí tu zpětná vazba.

Každý z nás zná ze svého okolí nějakou tu krachující firmu nebo podnik. Pro bývalé zaměstnance takové firmy či podniku to znamená potíže a ne každý se s tím dokáže vypořádat. Mnoho z nich má potom existenční potíže a nezaměstnanost roste. Je zvláštní, že ačkoli znám z novin několik stovek krachujících firem nemohu si vzpomenout, že by kterýkoli jejich manažer odešel s žebráckou holí. Poslední příklad jsou ČSA.

18.3.2013 v 20:13 | Karma: 12,93 | Přečteno: 405x | Diskuse| Ekonomika

Vilém Mikula

Co se stalo s miliardami Kč pro důchodce?

Čtu teď v novinách samé negativní zprávy. Populace stárne, důchodců přibývá, inflace stoupá, státní rozpočet zvětšuje dluh, celkové daňové zatížení narůstá atd. Kam oko pohlédne všude místo světlých zítřků bují jen svrab bída a neštovice. Už ani ti politici nemají z čeho brát. V rozpočtu už jsou prakticky jen mandatorní výdaje, skoro vše ostatní už je rozebrané...

15.3.2013 v 23:00 | Karma: 32,65 | Přečteno: 1558x | Diskuse| Ekonomika

Vilém Mikula

Že by se konečně ledy pohnuly?

Dnes mě zaujal článek na webu časopisu týden: http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/politika/senatori-se-ptaji-zda-necas-nespachal-trestny-cin_264061.html. Senátoři se ptají (no konečně) stejně jako já před měsícem: http://mikula.blog.idnes.cz/c/316643/Muze-Ustavni-soud-zrusit-rozhodnuti-premiera.html.

14.3.2013 v 17:14 | Karma: 18,06 | Přečteno: 626x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Volby by v březnu podle Medianu vyhrálo ANO. TOP 09 vypadává, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Aktualizujeme Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Prodej bytu, 215 m2, Častolovice
Prodej bytu, 215 m2, Častolovice

Komenského, Častolovice, okres Rychnov nad Kněžnou
3 450 000 Kč

  • Počet článků 83
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1322x
Zajímám se obecně o přírodní vědy, historii, ekonomii, sociologii a politologii.

Seznam rubrik