Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chcete být znovuzvolen-a? Zastavte církevní restituce!

Paní poslankyně, pane poslanče. Už brzy po Vás budou chtít, abyste odsouhlasil-a zákon o takzvaných církevních restitucích. Jako důvod se na podporu tohoto zákona nejčastěji uvádí tato tvrzení:

A)    Co bylo ukradeno  musí být vráceno.

To je správný názor pokud je jasné kdo komu co a kdy ukradl. V tomto případě je sporné kdo byl vlastně legální původní majitel majetku. Byl to stát, církve, církevní instituce nebo společnosti církví ovládané? Jedině soud může rozhodnout zda se jednalo o krádež a komu připadá náhrada a v jaké výši. Vy k tomu pravomoc nemáte. Církve by měli u soudu prokázat kdo je okradl, co jim ukradl a kdy a jedině po něm by měli žádat odškodnění. Je nemorální žádat náhradu škody po občanech, kteří církvi nic neukradli ani z takzvané krádeže neměli prospěch a navíc v době takzvané krádeže ani nežili.

B)    Dojde k odblokování majetku s kterým obce nemohou nakládat.

K odblokování majetku může dojít i jiným způsobem. Například poslanci mohou schválit zákon o odblokování tohoto majetku. K tomu pravomoc máte. To, že obce nemohou s majetkem nakládat je možná malá škoda, ale mnohem větší škoda obcím vznikne pokud jim tento sporný majetek, který spravují, bude bez náhrady odebrán.

C)    Stát dlouhodobě ušetří, tím že dojde k odluce církví od státu a stát přestane církve dotovat.

To je naprosto nesmyslný argument. Vynechme teď zdvojené financování církve státem. (Podle návrhu restitučního zákona budou církve dostávat několik desítek let restituce i státní podporu současně.) Český stát ročně přispívá na provoz církvím 1.42 miliard Kč. Vy se podle návrhu zákona chystáte darovat církvím (ne ze svého, ale ze státního) 75 miliard Kč v nemovitostech a 59 miliard Kč v hotovosti tedy celkem nejméně 134 miliard Kč. Tím  církvím darujete i budoucí výnosy z nejméně 134 miliard Kč, které stát nebude v budoucnu z darovaného majetku inkasovat. I nejmizernější státní správce majetku snadno a s minimem rizika dokáže zajistit roční výnos, který nabízejí dlouhodobé státní dluhopisy s výnosem v rozmezí 3.85 % až 4.6 % . No ale řekněme, že státní správce je je skutečně velmi neschopný a reálný výnos z majetku 134 miliard je jen 3% tedy cca 4 miliardy Kč. Stát tedy nevyplatí církvím (a tím ušetří) 1.42 miliard Kč ročně a současně stát nedostane nejméně 4 miliardy Kč ročně z darovaného majetku. Celkově tím stát ročně prodělá nejméně 2.58 miliard Kč ve prospěch církví.

D)    Stát je špatný hospodář a proto se musí zbavit majetku.

To je naprosto nepochopitelný argument. Pokud hospodařím tak, že mám malý zisk, mám svůj majetek předat lepšímu správci a nemít vůbec žádný zisk? Lepší by bylo, aby stát majetek církvím tržně pronajal a tím by se na zisku z majetku s církvemi podílel.

 Já, Vilém Mikula nesouhlasím, aby bylo církvím vypláceno z mých daní a z daní ostatních plátců daně odškodné za takzvaný církevní majetek. Nesouhlasím, abyste nevratně zadlužili mě, mé spoluobčany a dokonce i naše ještě nenarozené potomky na mnoho desítek let ve prospěch církví.

Paní poslankyně, pane poslanče, opravdu je zákon o církevních restitucích v souladu se zájmy Vašich voličů i s Vaším svědomím? Měl-a jste restituční zákon ve Vašem volebním programu? Vy máte pravomoc pro tento špatný zákon nehlasovat. Možná se bojíte, že pokud nebudete podporovat vládní návrhy zákonů, že dojde k předčasným volbám a Vy nebudete znovu zvolen-a. Já se naopak domnívám, že drtivá většina voličů uvítá pokud znemožníte přijetí tohoto zákona. Bude to znamenat, že hájíte jejich zájmy (podle průzkumů s církevními restitucemi nesouhlasí přes 70% voličů) a proto Vám dají svůj hlas i v příštích volbách.

PS: Zeptejte se svých voličů i ostatních poslankyň a poslanců jaký mají na restituční zákon názor. Nerozhodujte se jen podle příkazů Vašeho předsedy.

PPS: Prosím čtenáře, aby informovali o svém názoru na církevní restituce svou poslankyni - svého poslance. Děkuji.

Autor: Vilém Mikula | úterý 24.4.2012 22:14 | karma článku: 28,65 | přečteno: 1103x
  • Další články autora

Vilém Mikula

Výzva politikům ČR - Konkrétní pomoc pro Ukrajinu.

Jsem Slovan a velice mě trápí, že je na slovanské Ukrajině zuří válka. Nemohu vyřešit kdo za válku může, kdo jí rozpoutal a kdo jí podporuje a přiživuje. Vím jenom, že ta válka nejvíce postihla obyčejné lidi, takové jako jsem já.

22.8.2014 v 22:47 | Karma: 9,46 | Přečteno: 599x | Diskuse| Politika

Vilém Mikula

Máme šanci se vyhrabat z korupčního bahna.

Se zájmem sleduji politické dění v ČR. Pan Nečas odstoupil a rozbíhá se vyjednávání o budoucím osudu příštího premiéra, vlády a také také lidu ČR.. Pokud se většina v PSP neshodne na nové vládě může to vyvolat předčasné volby, což podle mě není nejlepší řešení. Problém ekonomické krize to nevyřeší, spíše jí to prodlouží.

20.6.2013 v 20:01 | Karma: 9,18 | Přečteno: 715x | Diskuse| Ekonomika

Vilém Mikula

Chybí tu zpětná vazba.

Každý z nás zná ze svého okolí nějakou tu krachující firmu nebo podnik. Pro bývalé zaměstnance takové firmy či podniku to znamená potíže a ne každý se s tím dokáže vypořádat. Mnoho z nich má potom existenční potíže a nezaměstnanost roste. Je zvláštní, že ačkoli znám z novin několik stovek krachujících firem nemohu si vzpomenout, že by kterýkoli jejich manažer odešel s žebráckou holí. Poslední příklad jsou ČSA.

18.3.2013 v 20:13 | Karma: 12,93 | Přečteno: 405x | Diskuse| Ekonomika

Vilém Mikula

Co se stalo s miliardami Kč pro důchodce?

Čtu teď v novinách samé negativní zprávy. Populace stárne, důchodců přibývá, inflace stoupá, státní rozpočet zvětšuje dluh, celkové daňové zatížení narůstá atd. Kam oko pohlédne všude místo světlých zítřků bují jen svrab bída a neštovice. Už ani ti politici nemají z čeho brát. V rozpočtu už jsou prakticky jen mandatorní výdaje, skoro vše ostatní už je rozebrané...

15.3.2013 v 23:00 | Karma: 32,65 | Přečteno: 1558x | Diskuse| Ekonomika

Vilém Mikula

Že by se konečně ledy pohnuly?

Dnes mě zaujal článek na webu časopisu týden: http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/politika/senatori-se-ptaji-zda-necas-nespachal-trestny-cin_264061.html. Senátoři se ptají (no konečně) stejně jako já před měsícem: http://mikula.blog.idnes.cz/c/316643/Muze-Ustavni-soud-zrusit-rozhodnuti-premiera.html.

14.3.2013 v 17:14 | Karma: 18,06 | Přečteno: 626x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 83
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1322x
Zajímám se obecně o přírodní vědy, historii, ekonomii, sociologii a politologii.

Seznam rubrik