Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Milan M.

25. 4. 2012 14:34
Kdo chce , hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody

Z článku čouhá zaujatost proti církvím, potažmo "organizovaným" věřícím, jako sláma z bot.

Jisté společenství začalo působit ve střední Evropě v období monarchie. Veškerý majetek pocházel výlučně z darů věřích. V 50.letech bylo působení církve v ČSR zakázáno, majetek v hodnotě ca 400 mil.Kč zabaven. Povolení k obnově činnosti stanovilo podmínku financování výhradně z příspěvků členů. Jakou hodnotu by měl výnos z majetku ve výši 3%  za dobu 60 let? 2 350 mil.Kč, plus vlastní majetek...Nárok není zatížený domnělým bezprávím při pořízení. Stát majtek ukradl a dodnes jej zadržuje. Bude-li část ukradeného vrácena, Bohu díky a čest těm, kteří měli odvahu napravit alespoň některé křivdy. Pokud nebude vráceno nic, je to bezpráví, ale dá se s tím žít. Jen se nemohu zbavit dojmu, že si na tento majetek brousí zuby i jiné "persony" než pan Mikula, a na rozdíl od něj by se k němu mohli také dostat. Příkladů ze současnosti i nedávné minulosti je více než dost...

Milan Müller

0 0
možnosti

venenum

25. 4. 2012 22:11
Re: Kdo chce , hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody

A pročpak ti věřící církvím dary dávali ???

1 0
možnosti

apajinky

25. 4. 2012 10:16
Služba

Zavedla bych daň pro lidi,kteří sdělí,že se hlásí k nějáké církvi (daň,poplatek bude strháván z příjmu,důchodu i z dávek pomoci v hmotné nouzi).Z té bude ona církev živa,pak se uvidí,kolik je katolíků,protestantů apod.Když nebudou,nejsou potřeba ani církve.Stále nechápu důvod proč mám platit služby,které nechci (křest,církevní svatby a pohřeb jsou zpoplatněny ještě jednou-platí jim stát a ještě lidi za církevní obřad).To je jako by všichni museli platit manikérky nebo pedikérky bez ohledu na to,jestli na lepení nehtů chodí nebo ne.A když tam dojdou tak ještě zaplatí péči podle ceníku.

3 0
možnosti

petrph

25. 4. 2012 10:47
Re: Služba

Ale některé církve to tak dělají, a ty desátky z příjmu od svých věřících vybírají (třeba Adventisté sedmého dne) A pro ty věřící to není žádná nespravedlnost, naopak je to základ jejich víry. Bůh suď (tedy skutečně), proč třeba katolíci jako nejsilnější církev toto´od svých věřících  nevyžadují, naopak dodnes vyžadují aby jejich činnost platil stát...Já sice chápu, že jeden z komunistických koryfejů kdysi prohlásil že "kapitalista nám prodá i provaz na kterém ho pak oběsíme", proč ale Bůh staví ekonomickou základnu církve na podpoře ateistického státu, je záhadou.,..

3 0
možnosti

bakules

25. 4. 2012 9:22
ja s restitucí souhlasím

0 0
možnosti

Danny boy

25. 4. 2012 10:19
Re: ja s restitucí souhlasím

Já taky, ale ne ve výši a rozsahu jak je připravovaná.

2 0
možnosti

weneto

25. 4. 2012 9:20
Kdo má dostatek v majetek v restituci

Musí dokázat, že mu patřil - tak jako ostatní restituenti. To co se chystá je paskvil a vzhledem ke Kalouskovu filozofování nad odpuštěním dani z převodu nemovitosti pro církve je tak trochu jasnější o co vlastně jde.

Mne nikdo daňe neodpouštěl a o majetek a to konkrétní jsem si musel zažádat. 

Jinak se stačí podívat na vývoj zákonů od dob RU a je zřejmé, že již za mocnářství byl církevní majetek prohlášen za veřejný a právo na disponování s ním bylo církvi velmi omezeno - to co se nyní chystá popírá praxi první republiky i předchozích režimů. Když tedy chceme napravovat komunistické akce, měli bychom se vrátit k praxi první republiky - jenže to by se panu Kalouskovi asi nelíbilo neb by církev neměla jeho a věrné čím odměnit

3 0
možnosti

celim

25. 4. 2012 10:00
Re: Kdo má dostatek v majetek v restituci

Ano, právnické církevní osoby BUDOU muset předložit doklady , že na daný majetek mají nárok, tak to v tom návrhu je!!!

0 0
možnosti

petrph

25. 4. 2012 7:21
když už nic jiného,

Tak aspoň že tato vláda se zavázala šetřit a dosáhnout co nejdřív vyrovnaného rozpočtu.Tím že souhlasí s tím že vyplatí církvi skoro 100 miliard (podívejte se na podmínky úročení), tak jde proti tomu svému plánu.Takže by se naopak měla snažit ty restituce co nejvíce minimalizovat.Na penězích vůbec nic,z majetku co nejméně A to co stát vrátit nemůže, řešit přímou výměnou,pozemek za jiný pozemek stejné kvality. 

Plus tedy urychleně provést oddělení církve od státu,nevyplácet jim (na platech) nicOno je to sice dáno dosud zákonem - ale mnozí jiní,důchodci,maminky,invalidé,účastníci stavebního spoření,atd.už dávno zjistili že v jejich případě stačí když sněmovna zákon změní a potom nedostávají skoro nebo vůbec nic.Takže ani v případech církví neplatí(a nelze se dovolávat toho)že stát něco musí vyplácet církvím navěky.

Takže,páni poslanci uvědomte si že při hlasování o církevních restitucích neplníte závazky a sliby této vlády a parlamentu,ale záměry pana Kalouska,křesťanského politika

6 0
možnosti

celim

25. 4. 2012 8:46
Re: když už nic jiného,

Jste demagog! Omezíte restituce, česky řečeno vyvlastníte bez náhrady(po komunisticku ukradnete!)Nehledě k tomu, že ty finanční restituce jsou rozloženy na celých 30 let, aby minimálně zatížili státní rozpočet. Vždyť kdyby stát ty peníze vyplatil ihned na dřevo, tak by to stálo daleko míň "A to co stát vrátit nemůže, řešit přímou výměnou,pozemek za jiný pozemek stejné kvality. " A to si představujete jak? Stavební pozemek, který nelze vrátit a tudíž má být vykoupen, bude restituován výměnou za stavební pozemek na druhém konci obce? Jinak vcelku dostanou církve daleko míň než by jim náleželo. A mimochodem, církevní majetky měly v posledních 60 letech nějaké výnosy, stát hradil sice provoz církví, ale to byla asi třetina výnosů, 2/3 si ponechával a kdyby se tyto výnosy ukládaly na jeden účet, tak by to dnes dalo opravdu vysokou částku, kterou církve na státu nepožadují, ačkoliv by to bylo spravedlivé!!!

0 0
možnosti

mrq

24. 4. 2012 23:23
majetek církve ?

možná na tuto problematiku koukám moc neodborně a příliš jednosměrně .. možná je můj osobní názor ovlivněn nepochopením církve .... prostě je nemám rád ... ale , nechápu, proč bychom měli církvím vracet tak obrovské majetky či peníze - nechápu proč se tu všichni dole rozčilují nad tím, zda vrátit či nevrátit, ale nikdo se nepozastaví nad tím, jak ta církev k tomu majetku v převážné většině přišla? Že to vlastně svým způsobem bylo vyvlastňování, kradení, loupení, násilné zabavování ... !!! Nikdo se nezamyslí nad smutnou a násilnou historií katolické církve, ale řeší se tu, že bychom jim měli ty jejich původně nakradené pozemky a majetky vrátit či zaplatit. A zaznělo tu něco o restitucích v devadesátých letech - jen tak mimochodem - každý restituent musel mít nějaký podklad proto, aby mu byl majetek vrácen. Nebo si snad myslíte, že stačilo zajít někam do kanclu a tam jen tak říct "Křivoklát je můj a tak mi ho vraťte!" ? Asi trochu blbost ne ? Ale .. jsem laik .. nerozumím tomu :-/

6 0
možnosti

celim

24. 4. 2012 23:33
Re: majetek církve ?

No pokud vím, tak církve nejvíce majetku získaly v době, kdy zde byl už právní stát! Byly to především dary lidí(ostatně takřka všichni lidé byli členy své církve a podporovali ji).No a pokud je mi známo, tak v rámci restitucí budou muset církevní právnické osoby prokázat, že jim patří majetek o jehož vrácení usilují, takže vlastně nevím oč odpůrcům restitucí vlastně jde. Že by si lidé obecně přáli vyvlastnění bez náhrady jako za komunistů?Ale to by se pak muselo bez náhrady vyvlastňovat vše(třeba pozemky na výstavbu komunikací)!

4 0
možnosti

slépek

24. 4. 2012 23:20
No jo. Ukradené zašantročit, nevracet, to je heslo dne.

Rozkrást, co ještě rozkrást jde. ;-O Třeba okrást církev. Tak. A ještě si to zdůvedněme jako morální čin. Bleee.

[>-]Je mi z takové morálky divně. Evropa bude křesťanská, nebo nebude. EU  Nemyslím tím jen spolek bruselských socialistů a nešikovných plánovačů. Myslím tím kulturní spolek zemí na stejných hodnotách. Křesťanských hodnotách.

Ve středověku to byla paráda. Za desátky, ano 10 % daň jsme byli špička Evropy. Z toho se platil výzkum, vývoj ( kláštery), nemocnice, chudobince, sirotčince, armádu, školství...Dnes máme daně 60 %, na nic není, a nejsme špička Evropy. církev znamená pokrok. Podívejte se na ty tisíce vynálezců z klášterů. Angličtí Cisterciáci byli již jen krok od vysoké pece, když

4 0
možnosti

celim

24. 4. 2012 23:26
Re: No jo. Ukradené zašantročit, nevracet, to je heslo dne.

Nebrojíte nějak moc proti názorům, které se vyučovali na VUMLech? To byl\y jediné správné názory a většina národa si to stále ještě myslí. Bohužel.

2 0
možnosti

honzahoff

24. 4. 2012 23:08
Děkuji za výzvu

Ano, budu pražské poslance informovat o svém názoru. A ten je takový, že církevní restituce jsou asi ta jediná pozitivní věc, kvůli které ještě tuhle bahnitou vládu nevidím, tak jednoznačně. Pokud neprojdou, padne ta jediná věc, v které se téhle sebrance dá ještě fandit.

Jan Hoffmann, 26 let, blog(g)er a občan

5 0
možnosti

Danny boy

25. 4. 2012 7:08
Re: Děkuji za výzvu

Pozitivní na tom jsou jen odměny (jistě ne malé), které dostanou ti politici, kteří se o  navrácení namovitostí a především o platbu astronomických náhrad, zaslouží. Takže poztivní pro někoho.

2 0
možnosti

celim

24. 4. 2012 23:03
Pan Mikula je komunistický žvanil!

On tak nějak pomíjí, že církve, když požádají o vydání nějakého majetku, tak budou muset prokázat, že jim patřil! Tak, jak to museli prokazovat všichni restituenti! Další věcí je to, že dostanou zaplaceno za majetek, který jim nebude stát chtít vrátit z nejrůznějších důvodů. To je snad správné?! Nedojde tedy k vyvlastnění bez náhrady, jak to bylo zvykem u komunistů! Vzhledem k tomu, že tyto pozemky jsou nejčastěji stavebními parcelami a ne polnostmi kilometr za obcí, tak by měly být jako stavební parcely a ne polnosti zaplaceny. Zaráží mě, že si tolik občanů myslí, že si snad faráři za získané peníze budou kupovat mercedesy a co zbyde, že se snad naloží na vlak a pošle do Vatikánu. Většinou lidé netuší, že existuje církevní školství(velmi úspěšná gymnázia, která nezkoumají, jestli jsou studenti věřící a ani nejsou povinni chodit na náboženství), nemocnice, hospice, sociální ústavy. To vše potřebuje peníze na investice, protože platby od pojišťoven či na studenta jsou nedostatečné.

5 0
možnosti

honzahoff

24. 4. 2012 23:10
Re: Pan Mikula je komunistický žvanil!

Ano! Církevní gymnázia dopadla velice dobře ve státních maturitách, to by se nemělo zapomínat. A pokud jde o nemocniční péči, upředňostňuje řádové sestry nad těmi světskými i nejeden bezvěrec.

4 0
možnosti

strycek-Joe Ltd.

24. 4. 2012 23:00
Vatikánu český majetek nepatří

doufejme, že se příslušní darebáci ve sněmovně neodváží jej občanům ukrást !

6 0
možnosti

Kruton

24. 4. 2012 23:03
Re: Vatikánu český majetek nepatří

buďte v klidu, nikdo nic Vatikánu nedává..

4 0
možnosti
  • Počet článků 83
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1322x
Zajímám se obecně o přírodní vědy, historii, ekonomii, sociologii a politologii.

Seznam rubrik